E-imzanın kanuni tanımına baktığımızda 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda, "başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri" olarak tanımlanmaktadır.

Teknolojinin çok hızlı ve sürekli olarak gelişmekte olduğu çağımızda,  iş ve işlem süreçlerinin kısaltılması, işlem hızının artması,  maliyetlerin azaltılması, güvenliğin daha ön plana çıkmasının gerekliliği için kamu ve özel kurumlar faaliyetlerini elektronik ortama aktarma ihtiyacı hissetmiştir. Dolayısıyla da günlük hayatta normalde kullanılan ıslak imzanın yerini alabilecek bir takım çözümler bulma yoluna gidilmiştir. Elektronik imzaya geçmeden ıslak imzayı tanımlamak gerekirse; imza bir yazıyı yazan kişiyi belirleyen, el veya yazım aletinin de kullanılabildiği, imza sahibini belli etmesi açısından isim ve soy isim harflerine sahip olan, değiştirilemeyen, altına imza atmış olduğu belgenin tam bir biçimde onayladığını gösteren, hukuki sonuçları olan bir işlem olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla el yazısı ile atılan imzanın taklit edilebilmesi, kasıtlı olarak imzanın farklı atılması veya o anda imza atan bireyin imzasında meydana gelebilecek değişiklikler gibi nedenlerle hukiki süreçler bakımından tespit sorunları yaşanabilmektedir. Bu bağlamda da özellikle imzanın tespiti bakımından inceleme süreçleri devreye gireceğinden hukiki süreçler uzayabilmekte ve gereksiz zaman kaybı oluşabilmektedir.

Bu gibi sebepler ve teknolojinin artık hayatımızın her alanına nüfuz ettiği düşünüldüğünde farklı bir çözüm olarak e-İmza ortaya çıkmıştır. e-imza klasik anlamda imzaya ait tüm işlevleri barındıran, e-imzanın sahibine ait bilgiler olan, eklendiği mesaj içeriği ile elektronik bağlantısı olan, değiştirilemez özellikleri olan elektronik veri dizilimi diyebiliriz. E-imzanın kanuni tanımına baktığımızda ise 23 Ocak 2004 tarihinde 25355 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nda, "başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veri" olarak tanımlanmaktadır.

Başka bir anlatımda ise e-İmza bilgi ve belgelerin elektronik olarak imzalanabilmesi aynı zamanda da imzalanan verilerin bütünlüğünün korunması, değiştirilmediğinden emin olunması ve kim tarafından imzalanmış olduğunun bilinmesi için kullanılan sayısallaştırılmış veridir. Elektronik ortamda verilerin değiştirilmesi, bütünlüğünün bozulması, yok edilmesi, bozulması kötü niyetli kişiler tarafından teknoloji kullanılarak yapılması mümkündür. E- imza bu yönüyle bilginin veri bütünlüğünü sağlar, gizliliğini muhafaza eder, orijinal halinin bozulmasını engellemektedir.

Tüm bu tanımlardan sonra temel olarak Elektronik İmza, elektronik ortamda bilgi ve belgelerimizi imzalamak üzere dijital olarak oluşturulan sayısal verilerin tamamıdır diyebiliriz. Bu bağlamda E-imza, elektronik ortamda bulunan bir dokumanın, üçüncü şahısların erişimine kapalı bir ortamda, veri bütünlüğünün bozulmadan (belgeyi oluşturan tarafından meydana getirilen orjinal haliyle) ve belgenin taraflarının doğrulanması suretiyle iletildiğini elektronik veya benzeri araçlar ile garanti eden sayısallaştırılmış imzadır.